Lasdamp afzuiginginstallatie: oplossing voor lasrook

19 november 2021

Welk afzuigsysteem u ook nodig heeft, Van Andel Techniek kan zowel laboratoria als spelers in de industrie verder helpen, dankzij jarenlange ervaring met afzuigtechnieken. Wij ontwerpen voor uw bedrijf een passend systeem, gebruikmakend van een toonaangevende regeltechniek. Zo bieden we ook oplossingen die voorkomen dat de grenswaarde van lasrook wordt overschreden: een lasdampen afzuiginstallatie zorgt dat lassers niet aan te hoge gezondheid- en veiligheidsrisico’s worden blootgesteld. In dit artikel vertellen we u over de voordelen van een afzuiginstallatie voor lasdampen, en de mogelijkheden die wij bieden.

Een afzuiginstallatie voor lasdampen beperkt risico’s voor lassers

Tijdens zijn werkzaamheden loopt een lasser meerdere risico’s, gezien de hoge geluidsniveaus, lasspatten, optische straling en het brandgevaar. Daarnaast ademt hij dus lasrook en lasdamp in: alle stofdeeltjes, gassen en dampen die vrijkomen bij het lassen. Deze kunnen – afhankelijk van de chemische samenstelling – ernstige aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaken en bijdragen aan een verhoogd risico op kanker. Het inademen van lasdamp hoeft natuurlijk niet meteen gezondheidsklachten te veroorzaken, maar moet wel worden gemonitord. Volgens de Basisinspectiemodule Lasrook is de wettelijke grenswaarde voor blootstelling aan lasrook vanaf 1 april 2010 vastgesteld op 1 mg/m3 lucht (het gemiddelde over een werkdag van 8 uur).  Om die grenswaarde van lasdamp en lasrook niet te overschrijden, kan gebruik worden gemaakt van een afzuiginginstallatie. Een afzuigsysteem draagt niet alleen bij aan een veilige werkplek, maar ook aan een schoner milieu.

De beste oplossing: bronafzuiging

Er zijn meerdere manieren voor de afzuiging van lasrook. Bronafzuiging is de beste optie, aangezien hierbij de lasrook direct bij de bron wordt weggezogen en zich niet verder kan verspreiden. De Fumex PR bijvoorbeeld, is een industriële afzuigarm voorzien van een hittebestendige kap, die door het design van de arm in de juiste positie gezet kan worden. De afzuigarm is te leveren met een lengte van 1,5 meter tot 11 meter, met een slang diameter van 100ø mm tot 200ø mm.

Ruimtelijke ventilatie als oplossing voor schade door lasdamp

Als bronafzuiging niet mogelijk of wenselijk is (omdat de afzuigarm in de weg zit of de lasser veel beweegt), zijn er ook nog andere wijzen voor afzuiging. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor ruimtelijke ventilatie via opmenging, waarbij tegenover elke mg aan vervuiling continu minimaal 1 m³ schone lucht geleverd moet worden om tot een gemiddelde achtergrondconcentratie van 1 mg/m³ te komen. Of ga voor een push-pull systeem, met een gelijkmatige verdeling van toegevoerde en afgevoerde lucht. Als laatste is er de verdringingsventilatie, waarbij schone, frisse lucht van onder komt en door geleidelijke opwarming de lucht met lasdampen richting het bovenaan gemonteerde afzuigsysteem stijgt.

Heeft u nog vragen over onze lasdamp afzuiginstallaties en wilt u weten wat wij allemaal voor u kunnen betekenen op het gebied van lasrook oplossingen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.