Bronafzuiging: welke mogelijkheden van puntafzuiging zijn er?

23 september 2019

Alleen door de juiste afzuigtechnieken te gebruiken, wordt uw afzuigsysteem effectief. Met bronafzuiging, ook wel puntafzuiging genoemd, houdt u de ademsfeer veilig, met een minimale blootstelling aan schadelijke dampen, gassen en stoffen. Bronafzuiging heeft veelal de voorkeur bij het minimaliseren van vervuiling door stof en damp.

De voordelen van bronafzuiging

Doordat rook en andere dampen direct bij vrijkomen worden afgezogen is bronafzuiging de beste en meest veilige keus voor het afzuigen van hinderlijke of zelfs gevaarlijke stoffen. Door deze direct vanaf de bron te verwijderen voorkomt u dat de gevaarlijke stoffen zich verder verspreiden en worden ingeademd. Doordat er gericht wordt afgezogen, heeft u ook minder ruimtelijke ventilatie nodig.

De mogelijkheden van puntafzuiging

De bronafzuiging of puntafzuiging op uw werkplek of in uw laboratorium kan op diverse manieren gerealiseerd worden. Dit kan onder andere door een afzuigarm, afzuigkast of een afzuigmeubel.

1. Bronafzuiging met een afzuigarm

Er zijn afzuigarmen in verschillende maten en vormen, zodat deze altijd aansluiten bij de voorwaarden van uw werkplek met betrekking tot afzuiging. Welke afzuigarm geschikt is voor uw werkplek hangt onder andere af van de reikwijdte, diameter, explosieveiligheid, debiet en chemische- of temperatuurbestendigheid. De afzuigarm is zowel geschikt voor bureau, wand en plafondmontage en leverbaar in diameters van 50, 65, 75 en 100 mm voor laboratoria en nog groter voor industriële toepassingen.

Let wel op dat u kiest voor een afzuigarm die met de gewenste hoeveelheid lucht de minste weerstand heeft over de arm. Afzuigarmen met minder weerstand zijn stiller en energiezuiniger.

2. Puntafzuiging met een afzuigkast

Door de apparatuur of zelfs de hele werkplek te omkasten laat deze zich goed arbo-technisch afzuigen. Van belang voor een effectieve afzuigkast is de juiste instroomsnelheid in combinatie met een effectief stromingspatroon richting het ventilatiekanaal. Er zijn zowel standaard kasten als op maat gemaakte afzuigkasten om aan uw wensen te voldoen.

3. Bronafzuiging met een afzuigmeubel

Afzuigmeubels zijn geschikt voor industrieel gebruik. Er zijn vele afzuigmeubels die ieder een toepassing hebben voor specifieke productieprocessen. Zo zijn er onder andere afzuigwanden, afzuigtafels, afzuigkappen en combinaties om te zorgen voor een veilige ademsfeer en hoge luchtkwaliteit. Er zijn dus complete oplossingen beschikbaar voor de afzuiging van uw productieproces.

Bronafzuiging voor uw productieproces

Van Andel Techniek heeft jarenlange ervaring met afzuigtechnieken en kan u voorzien van een gedegen advies voor het juiste afzuigsysteem. De gebruikte producten zijn van Noord-Europese afkomst, waar de regelgeving minstens zo streng is als in Nederland. Deze hoogwaardige producten hebben hun kwaliteit ruimschoots bewezen. Als u benieuwd bent naar de mogelijkheden voor uw organisatie kunt u vrijblijvend contact opnemen, zodat wij u kunnen adviseren vanuit onze expertise. Wij staan u graag te woord.