Wat zijn aerosolen en waar komen ze het vaakst voor?
15 november 2022
Mogelijk heeft u deze term de afgelopen tijd vaker gehoord: Aerosolen. Deze microscopisch kleine vloeibare oplossingen, opgebouwd uit allerlei deeltjes, zijn vaak transporteur van ongewilde virussen en schimmels. We komen steeds meer te weten over de rol van aerosolen en vuile lucht, en zo begrijpen we ook steeds beter hoe we het beste met aerosolen om kunnen gaan. Maar wat is een aerosol precies, en waar loopt u meer risico op een besmetting via een aerosol? In dit artikel leest u er meer over.
Wat zijn aerosolen?
Het meeste bekende voorbeeld van aerosolen zijn wolken en mist. Deze bestaan namelijk uit een samenvoeging van allerlei zeer kleine druppeltjes water in de lucht. Maar ook rook is een voorbeeld van een aerosol. Rook kan ontstaan uit een bepaalde menselijke activiteit, zoals de uitstoot van roet. Het is bovendien bekend dat alle mensen tijdens het praten, niezen en hoesten ook aerosolen produceren. Een aerosol is maximaal 200 micrometer groot en bestaat dus uit een mengsel van stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas.
Aerosolen en hun risico
Zoals eerder genoemd zijn aerosolen het ideale transportmiddel voor onder andere virussen. Wanneer een persoon hoest of niest kunnen er deeltjes vrijkomen die besmet zijn met een virus. Het risico van deze deeltjes is dat ze zo klein zijn dat ze minutenlang in een ruimte kunnen blijven hangen. In ruimtes met slechte ventilatie is het niet uitgesloten dat deze deeltjes voor tientallen minuten in de lucht kunnen blijven hangen. Daardoor is het mogelijk dat besmette deeltjes zich kunnen verspreiden over andere mensen die in deze ruimte aanwezig zijn, of zelfs enkele minuten later binnentreden.
Vandaar dat in gemeenschappelijke ruimtes waar vele personen op een dag passeren het risico op besmetting via aerosolen groter is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tandarts of de kapperssalon.
Het belang van ventilatie
Over de aerosol en haar betekenis is nog niet alles bekend. Wat wetenschappers al wel kunnen zeggen is dat het vergroten van de ventilatiecapaciteit in deze ruimtes de verspreiding van besmette aerosolen tegen kan gaan. Met name bronafzuiging zou effectief werken tegen de verspreiding van verschillende virussen. Bronafzuiging is een ventilatiesysteem dat direct bij uitstoot van gassen zal afzuigen. Zo kan de verspreiding van mogelijk besmette aerosolen direct worden voorkomen, en wordt er een veilige ademsfeer in de gemeenschappelijke ruimte gerealiseerd.
Wilt u meer weten over bronafzuiging? Neem gerust contact met ons op.