Waarvoor dient een zuurkast? Wij leggen het uit!

23 mei 2022

Iedere dag houdt van Andel Techniek zich bezig met het veilig houden van de ademsfeer. Dat doen we door te onderzoeken welke afzuigtechnieken er nodig zijn en op basis daarvan een systeem te adviseren. Met onze producten proberen we blootstelling aan schadelijke stoffen, gassen en dampen te minimaliseren. Eén van de producten waarmee we dat doen is de zuurkast. In dit artikel leggen we u graag uit wat een zuurkast precies is en waarom het zo’n belangrijk product is. 

Wat is een zuurkast?

Een zuurkast is, zoals veel producten in ons aanbod, bovenal een veiligheidsapparaat. Door het gebruik van een zuurkast kan men bepaalde werkzaamheden uitvoeren waarbij mogelijke blootstelling aan vrijkomende schadelijke dampen wordt voorkomen of geminimaliseerd. Ze worden bijvoorbeeld ingezet in laboratoria, zodat wetenschappers worden beschermd tegen de mogelijke negatieve effecten van een experiment met gevaarlijke stoffen. De lucht in de zuurkast wordt weggehouden van de mensen die het experiment of de werkzaamheden uitvoeren.

Recirculerend of afvoerend

Zuurkasten zijn grofweg onder te verdelen in twee hoofdtypes: recirculerend en afvoerend. Kiest u voor een recirculerende zuurkast, dan wordt hierin de lucht rondom de werkzaamheden afgezogen waarna het een ingebouwd filter ingaat. Vervolgens wordt de lucht door het filter gezuiverd en komt het weer terug in de ruimte. Eenafvoerende zuurkast is voorzien van een afzuigkanaal waarbij de via de voorkant binnen gezogen lucht via ventilatieschachten naar buiten wordt geblazen. Bij deze kasten is het van groot belang om goed te weten waar de lucht weer vrijkomt. Uiteraard denken wij graag mee met uw situatie om te bepalen welk type zuurkast geschikt is voor uw vraagstuk.

Voor en nadelen

Beide kasten kennen hun eigen voor- en nadelen. Recirculerende zuurkasten hebben geen interne ventilatieschachten nodig, de verwarmde lucht gaat niet verloren en er wordt geen vervuilde lucht de atmosfeer in geblazen. Ze zijn echter beperkt inzetbaar vanwege de filters – deze moeten regelmatig worden vervangen. Ook is er een groter risico op blootstelling aan chemische gassen en de recirculerende kasten kunnen nogal luid zijn. Een afvoerende zuurkast kan gevaarlijke stoffen bijna volledig verwijderen uit de werkruimte en hebben daarnaast weinig onderhoud nodig. Ook maken deze kasten minder lawaai. De afvoerende kasten vereisen echter wel ventilatieschachten in het gebouw en een toevoerlucht installatie. Ook wordt de verwarmde lucht weggezogen uit de werkruimte en niet meer opnieuw gebruikt. Om dit energieverlies te beperken en toch een goede werking van de zuurkast te garanderen kan worden gekozen voor het toepassen van een TEL – regelsysteem. Dit regelsysteem zorgt dat er altijd voldoende afzuiging is tijdens het werken met de zuurkast en wanneer de zuurkast gesloten is er een minimale onderdruk in de kast is om veiligheid te garanderen en energieverlies te beperken. Bijkomend voordeel is dat de regelsystemen zijn uitgerust met een alarm functie welke afgaat als de afzuiging onverhoopt wegvalt.

Oplossing op maat

Beslissen wat voor soort zuurkast geschikt is voor uw situatie, is niet altijd makkelijk. Onze experts staan daarom graag voor u klaar met passend advies. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.