Wat is lasdampafzuiging?

01 april 2021

Bij vrijwel alle las- en snijwerkzaamheden ontsnappen verschillende dampen, ook wel lasrook of lasdamp genoemd. Deze lasdamp is een mengsel van verschillende vaste deeltjes en gassen die voornamelijk afkomstig zijn van het toevoegingsmateriaal bij het lassen. Lasdamp kan zeer schadelijk voor de gezondheid zijn. Bij Van Andel Techniek staat veiligheid voorop. En daarom raden we sterk aan om altijd te lassen met een afzuiginstallatie voor lasdampen. Lasdampafzuiging zorgt ervoor dat lasdampen worden afgezogen en de lasser deze niet inademt. Dat verhoogt de veiligheid op de werkplek enorm en daarom is het ook erg belangrijk om lasdampafzuiging te installeren als u veel werkt met las- of snijmachine.

Schadelijkheid zonder las afzuiging

Omdat lasdamp bestaat uit verontreinigde lucht vormt het een ernstig risico voor de gezondheid van werknemers die werkzaam zijn op de plek waar las- of snijwerkzaamheden plaatsvinden. Wat voor effect de lasdamp precies heeft op de gezondheid heeft alles te maken met de grootte van de vrijgekomen deeltjes in de lasdamp en de tijdsduur waarin u blootgesteld wordt aan de dampen. Uiteraard speelt de gevoeligheid voor lasdampen van de lasser zelf ook mee. Hoewel dit per persoon kan verschillen, is las afzuiging wel de beste manier om gezondheidsrisico’s zo klein mogelijk te houden voor uzelf en al uw medewerkers.

Wetgeving rondom lasdampen

Werkomgevingen waar lasdampen ontstaan worden nauwkeurig in de gaten gehouden en moeten zich dan ook houden aan strenge regelgeving. Per 1 april 2010 is de wettelijke grenswaardevastgesteld. De grenswaarde heeft betrekking op de gemiddelde concentratie, gemeten gedurende acht uur. De grenswaarde is zeer streng en hierdoor is het in bijna alle gevallen nodig een lasdampafzuiging installatie te gebruiken. De wettelijke grenswaarde (voorheen MAC-waarde genoemd) voor lasrook is 1 mg/m³ voor 8 uur. Oftewel: de gemiddelde blootstelling aan lasrook mag op een 8-urige werkdag niet hoger zijn dan 1 mg/m³. Zonder de juiste maatregelen kan deze grenswaarde al snel worden overschreden. Een lasdampafzuiging installatie is dan ook de meest snelle en effectieve manier om te voldoen aan deze regelgeving én dus zorg te dragen voor uw gezondheid en die van uw medewerkers.

Afzuiginstallatie voor lasdampen

Een lasdampafzuiging installatie is beschikbaar in verschillende mogelijkheden. Afzuiging voor lasdampen is er in vele soorten en maten, waardoor er voor iedere locatie een geschikte installatie is. Iedere werkplek stelt zijn eigen voorwaarden aan de las afzuiging. Onder andere de reikwijdte, diameter, debiet, chemische- of temperatuurbestendigheid en explosieveiligheid bepalen de toe te passen afzuigarm. In ons assortiment hebben we dan ook verschillende soorten afzuigarmen opgenomen. Deze vindt u op onze pagina afzuigarmen.

Meer weten of lasdampafzuiging?

Bent u op zoek naar meer informatie of de mogelijkheden in lasdampafzuiging? Dan kunt u contact opnemen met een van onze productspecialisten. Zij helpen u graag met het geven van informatie en stellen desgewenst een vrijblijvende offerte op.