Lasdampafzuiging

25 oktober 2016

Bij vrijwel alle las- en snijwerkzaamheden ontsnappen verschillende dampen, ook wel lasrook of lasdamp genoemd. Deze lasdamp is een mengsel van verschillende vaste deeltjes en gassen die voornamelijk afkomstig zijn van het toevoegingsmateriaal bij het lassen. Lasdamp kan zeer schadelijk voor de gezondheid zijn. Bij Van Andel Techniek staat veiligheid voorop. En daarom raden we sterk aan om altijd te lassen met lasdampafzuiging. De naam zegt het al, lasdampafzuiging zorgt ervoor dat lasdampen worden afgezogen en de lasser deze niet inademt.

Schadelijkheid zonder lasdampafzuiging

Lasdamp is verontreinigde lucht en zoals we al concludeerden schadelijk voor de gezondheid. Hoe slecht lasdamp voor u is, hangt af van de grootte van de vrijgekomen deeltjes en de tijdsduur waaraan u blootgesteld wordt aan de lasdamp. Alhoewel de mate van schadelijkheid verschilt per lasser op basis van hoe gevoelig diegene is voor deze dampen, kunnen we het eens zijn dat lasdampafzuiging gezondheidsproblemen voorkomt.

Regelgeving rondom lasdampen

Per 1 april 2010 is de wettelijke MAC-waarde vastgesteld, wat staat voor Maximale Aanvaarde Concentratie. De MAC-waarde heeft betrekking op de gemiddelde concentratie, gemeten gedurende acht uur. De MAC-waardes zijn zeer streng en hierdoor is het bijna in alle gevallen nodig een lasdampafzuiging installatie te gebruiken. Deze installaties zijn namelijk de meest snelle en effectieve manier om te voldoen aan deze regelgeving én dus zorg te dragen voor uw gezondheid.

Afzuigarmen voor lasdampen

Afzuigarmen zijn er in vele soorten en maten. Iedere werkplek stelt zijn eigen voorwaarden aan de afzuigarm. Onder andere reikwijdte, diameter, debiet, chemische- of temperatuur-bestendigheid en explosieveilig, bepalen de toe te passen afzuigarm. In ons assortiment hebben we dan ook verschillende soorten afzuigarmen opgenomen. Deze vindt u op onze pagina Afzuigarmen.

Meer weten of lasdampafzuiging?

Bent u op zoek naar meer informatie of de mogelijkheden in lasdampafzuiging? Neem contact op met onze productspecialisten, zij helpen u hier graag mee!