De mogelijkheden van afzuigsystemen in laboratoria

28 september 2017

Afzuigsystemen zorgen er voor dat medewerkers veilig en gezond hun werk kunnen uitvoeren. Onder andere bij laboratoria en in de industrie, lopen mensen tijdens hun werk het risico op het inademen van verkeerde gassen of stoffen. In een laboratorium is het van belang dat dampen en gassen op een juiste manier worden afgevoerd. Dit zodat men kan werken in een veilige werkomgeving. Maar wat zijn de mogelijkheden omtrent afzuigsystemen in laboratoria?

Afzuigarmen

Puntafzuiging of bronafzuiging kan op veel manieren worden gerealiseerd. Met de installatie van een juiste zuigarm zorgt u voor een veilige werkplek. Bovendien zorgt de flexibiliteit van de zuigarm dat deze eenvoudig afgesteld kan worden op degene die er mee werkt, waardoor de lichamelijke belasting afneemt. Er zijn afzuigarmen in vele maten en vormen. Iedere werkplek heeft zijn eigen voorwaarden als het gaat om afzuiging. Reikwijdte, diameter, debiet, chemische- of temperatuur-bestendigheid, explosieveilig en meer, bepalen de toe te passen afzuigarm. Wij van Van Andel Techniek beschikken over diameters van 50, 65, 75 en 100 mm, voor bureau, wand en plafondmontage.

zuigarm voor in laboratoria

Zuigarm

Lucht regelsystemen

Voor het behouden/creëren van ‘veilige’ lucht in een laboratorium, is het van belang dat deze mechanisch wordt geventileerd. Hierbij wordt er een bepaalde hoeveelheid lucht met een ventilator weggezogen, en via een luchttoevoersysteem wordt ongeveer eenzelfde hoeveelheid verse lucht toegevoegd. Dit noemen we een lucht regelsysteem. Enerzijds wordt er gestreefd naar maximale veiligheid (Arbo) en anderzijds moeten we zuinig omgaan met het energieverbruik (milieu). Bij het toepassen van TEL laboratorium apparatuur voor lucht regelsystemen, wordt dit optimaal te gecombineerd. Hiermee is het dus mogelijk om het klimaat in het laboratorium schoon en veilig te houden op een groene en energiezuinige manier.

Lucht regelsystemen voor in laboratoria

Lucht regelsysteem

Afzuigkast of zuurkast

Een zuurkast is een speciale werkruimte die in elk chemisch laboratorium, en ook veel andere laboratoria, wordt toegepast. Een zuurkast is een omkasting met verstelbare werkopening (meestal een schuifraam) om de blootstelling van de gebruiker aan schadelijke stoffen tot een minimum te beperken. De afzuigkast zit tussen de zuurkast en afzuigarm in en wordt gebruikt als minder giftige stoffen (met een gering risico) moeten worden afgevoerd. De zuurkast alarmsystemen voldoen aan de eisen gesteld in de NEN-EN 14175. Kortom, de kast beschermt (dankzij de geforceerde afzuiging) en gaat de verspreiding tegen van verontreinigingen in de lucht.

Afzuigkast voor in laboratoria

Afzuigkast

Voor medewerkers in laboratoria is het dus belangrijk dat de werksituatie en de ademsfeer veilig is. Het kan lastig zijn om te bepalen welke opstelling voor u de beste keuze is. Bij Van Andel Techniek adviseren wij u hier graag over. Wij hebben jarenlange ervaring in afzuigsystemen en weten precies waar u rekening mee moet houden. Wilt u meer weten, neemt u dan gerust contact met ons op!