De juiste regeling van laboratorium apparatuur

23 maart 2016

Uw laboratorium dient aan strenge eisen te voldoen. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van uw medewerkers, maar heeft onder andere ook te maken met regels op het gebied van milieu. Daarom is het verstandig te kiezen voor laboratorium apparatuur die het beste heeft van alle aspecten. Er zijn partijen die hierin gespecialiseerd zijn. Zij stellen dan niet alleen de regelsystematiek voor u op, maar kunnen u ook de juiste laboratorium apparatuur leveren, zoals bijvoorbeeld de alarmering en regelingen op de zuurkasten. In dit artikel behandelen we de juiste regeling van uw zuurkasten.

Zuurkasten

Een zuurkast is in het kort gezegd een veiligheidsapparaat. Een zuurkast wordt namelijk gebruikt om mensen activiteiten uit te laten voeren, waarbij blootstelling aan de daarbij vrijkomende schadelijke dampen wordt voorkomen of zoveel mogelijk wordt geminimaliseerd. De zuurkasten in een laboratorium vallen onder apparatuur die voorzien moeten worden van een alarmsysteem. Met een AFA-systeem wordt de intredesnelheid van een zuurkast bewaakt en zo nodig geregeld.

Zuurkast regelsystemen

Een zuurkast regelsysteem draagt zorgt voor drie zaken. Zo zorgt het systeem voor een geminimaliseerd luchtverbruik. De intredesnelheid wordt continu bewaakt en geregeld. Zo heeft de medewerker genoeg lucht als de kast open staat en spoellucht bij een gesloten kast, zodat er geen risico is op blootstelling.

Daarnaast zorgt het regelsysteem ook voor gemaximaliseerde veiligheid. In het Arbeidsomstandighedenbesluit is een eis voor minimale blootstelling vastgelegd. Het zuurkast regelsysteem berekent hoeveel lucht er nodig is om de blootstelling van schadelijke dampen te voorkomen.

Ook aan de VAV-regelingen worden eisen gesteld. Met name op het moment dat de raam van een zuurkast opengeschoven wordt, moet het regelsysteem snel genoeg handelen om ook hier de ontsnapping van schadelijke stoffen te voorkomen.

Zuurkast alarmsystemen

Een goede zuurkast zorgt ervoor dat lucht gelijkmatig over de hele opening én met een constante snelheid de zuurkast binnenkomt. Deze snelheid is een maat voor de veiligheid. Een zuurkast alarmsysteem bewaakt deze snelheid en zorgt ervoor dat dit wordt bijgestuurd wanneer nodig.

Meer weten of regeling van laboratorium apparatuur?

Neem gerust contact met ons op met één van onze specialisten. Zij adviseren u hier graag in!