Afzuigsystemen voor verschillende branches, dit zijn de mogelijkheden

15 maart 2017

Er zijn heel wat werkplekken waarbij een afzuigsysteem een must is om gezond te kunnen werken. Bijvoorbeeld omdat bepaalde gassen kunnen ontsnappen die slecht zijn voor de gezondheid. Of omdat bepaalde fijne deeltjes vrijkomen bij de werkzaamheden die beter niet ingeademd kunnen worden. De afzuigsystemen zorgen ervoor dat de ademsfeer veilig is en blijft. Met name binnen laboratoria en in de industrie lopen medewerkers het risico op het inademen van verkeerde gassen of stoffen. Gelukkig zijn er afzuigsystemen die zorgen dat de werkplek veilig is. Maar welke afzuigtechniek past bij welke branche?

Lasdampafzuiging bij bruggenbouw

Bruggen kunnen verouderen waardoor ze niet meer voldoen aan de normen. Het gevolg hiervan kan zijn dat zware vrachtwagens niet meer over de brug mogen. In zo’n geval is het nodig dat Rijkswaterstaat de brug moet versterken. Een zeer complexe klus omdat in de brug het nodige laswerk verricht moet worden met als lasdamp tot gevolg. Iedere operatie heeft een andere oplossing maar met sterk verplaatsbare lasdamp ventilatoren, met aan het uiteinde een afzuigkap met magneet-bevestiging, is het mogelijk om te lassen in de brug. Dit omdat de lasdampen worden afgezogen waardoor lassers veilig hun werk kunnen uitoefenen.

Zuurkasten in het onderwijs

In het laboratoriumonderwijs doen de studenten veel onderzoek in laboratoria. Deze laboratoria moeten voldoen aan de veiligheids- en milieueisen. Het hoge energieverbruik van luchttechnische voorzieningen is voor veel laboratoria een flinke kostenpost, ook binnen het onderwijs. Zuurkasten zuigen warme binnenlucht af en voeren die naar buiten. De zuurkasten in een laboratorium vallen onder apparatuur die voorzien moet worden van een alarmsysteem. Met een AFA-systeem wordt de intredesnelheid van een zuurkast bewaakt en zo nodig geregeld. Hierdoor zuigen de zuurkasten alleen vol af als er werkzaamheden plaatsvinden.

Afzuigsysteem in de autowerkplaatsen

Op plaatsen waar auto’s worden gerepareerd is het risico op inademen van gevaarlijke stoffen aanwezig. Medewerkers van werkplaatsen moeten hiertegen bescherm worden. Uitlaatgassen bevatten roetdeeltjes en zijn schadelijk en moeten dus afgezogen te worden. Uitlaatgas afzuigsystemen dragen bij aan een veiliger en prettiger werkomgeving.

Stofafzuiging in de industrie

Naast gevaarlijke dampen zijn er in de industrie werkplaatsen waar allerhande stofsoorten vrijkomen. Denk bijvoorbeeld aan fijnstof, laserstof, statisch geladen stof, grafietstof, koperstof, titaanstof en kleverig stof. Deze stoffen zijn zeer schadelijk voor de gezondheid van medewerkers die hierin moeten werken en moeten dus op efficiënte en veilige wijze worden afgezogen. De filterunits met persluchtreiniging zorgen daarvoor. Met een reinigingsgraad van maar liefst 99,9 %!

In allerlei branches zijn afzuigsystemen nodig en verplicht om de werksituatie en de ademsfeer veilig te houden. Het is vaak lastig om de beste opstelling te kiezen. Bij Van Andel Techniek geven we hierin advies. Met onze jarenlange ervaring in afzuigsystemen, weten we precies waar u rekening mee moet houden. Daarnaast benutten we de benoemde voordelen zo veel mogelijk. Wilt u meer weten over afzuigsystemen, neemt u dan gerust contact met ons op!