Afzuiging van lasdampen; dit kunnen wij voor u betekenen

03 november 2020

Gaat u lassen, dan denkt u uiteraard aan uw veiligheid. U besteedt aandacht aan de juiste set-up en zet bijvoorbeeld een speciale veiligheidsbril op. Maar bij het lassen, en ook bij snijden en andere aanverwante processen, is de hitte niet het enige gevaar. Er komen namelijk veel stoffen vrij: rook, gas en stofdeeltjes. Afhankelijk van het materiaal dat u aan het lassen bent, kan dat erg gevaarlijk zijn.

Om veilig te lassen, is het dus belangrijk om de lasdampen goed af te vangen. Dat gaat met behulp van een speciale installatie, die de ruimte waarin gewerkt wordt ventileert en gevaarlijke stoffen afvangt.

Stofemissies bij lassen

Lasdamp en lasrook is gevaarlijk – zoveel staat vast. Er is een wettelijke norm bepaald, waar de lasser aan mag worden blootgesteld. De grenswaarde van lasdamp of lasrook overschrijden is gevaarlijk voor de gezondheid. Naar de precieze effecten wordt nog volop onderzoek gedaan, maar duidelijk is dat de chemische samenstelling van de stoffen, gassen en rook ernstige aandoeningen kan veroorzaken. Wie hier veel aan wordt blootgesteld, loopt een verhoogde kans op schade aan de luchtwegen en op ziektes als kanker. Het schoonhouden van de lucht en het afvangen van mogelijk gevaarlijke stoffen en dampen is dan ook van groot belang.

Veilig lassen met lasdampafzuiging

Wie veilig wil lassen moet goed nadenken over lasdampafzuiging. Op welke manier kan de werkplaats veilig én handig worden ingericht? En wat is er nodig om de stoffen op de werkplek voldoende af te vangen? Het meest gebruikelijk is om dat met behulp van een vaststaand ventilatorsystemen te doen. Er kan een handige afzuigarm boven de lasplek worden gepositioneerd, waarmee de dampen en gassen goed kunnen worden opgevangen. Maar er zijn ook verplaatsbare lasdampafzuigers, waarmee de werkplek meer flexibel kan worden ingericht. Door de concentratie van lasrook en lasdamp te meten, weet u zeker dat de grenswaarden niet worden overschreden.

Meer weten over afzuiging van lasdampen?

Bent u veel bezig met lassen, en zoekt u naar een oplossing voor ruimte-ventilatie bij u op de werkvloer? Voor advies over veilig lassen bent u bij ons aan het juiste adres. Wij helpen u graag met het installeren van een vast afzuigsysteem. Of wilt u advies over een verrijdbare lasdampafzuiger? Daar helpen wij u graag mee verder. En ook met vragen over onderdelen en toebehoren van lasdampafzuigers kunt u bij ons terecht. Neem contact met ons op per telefoon via de website, en we geven u alle informatie over de juiste afzuigtechnieken.