Aerosolen betekenis: wat is het en hoe ga je het tegen?

06 oktober 2020

Het woord ‘aerosol’ is de laatste tijd veel in het nieuws. Dat heeft alles te maken met de corona-pandemie. Volgens experts spelen de zogenaamde aerosolen een belangrijke rol bij besmettingen. Het tegengaan van deze vorm van verspreiding van het virus is dan ook snel erg belangrijk geworden. Virussen zoals corona, maar ook de gewone griep bijvoorbeeld, verspreiden zich vooral via de handen én via de lucht. Het gaat dan om grote virusdruppels, maar ook om hele kleine. Dit zijn de ‘aerosolen’. Kleine hoeveelheden virus blijven lang in de lucht zweven en zijn moeilijk tegen te gaan.

Wat zijn aerosolen precies?

“Aerosol” betekent letterlijk “opgelost in de lucht”. Het is een technische term voor minuscule hoeveelheid stofdeeltjes of vloeistofdeeltjes in een gas. We hebben het dan echt over afmetingen van een paar duizendste van een millimeter: te klein om te zien, maar mogelijk groot genoeg om bijvoorbeeld virussen over te dragen. Wanneer iemand hoest, komen er grote druppels vrij, maar ook kleinere. Die blijven veel langer aantoonbaar aanwezig.

Dat laatste komt vooral omdat aerosolen lang in de lucht kunnen blijven hangen. Waar grote druppels naar de grond vallen, blijven de zeer kleine hoestdruppels in een ‘wolk’ van zwevende druppeltjes hangen. Net als rook weten deze druppels, afhankelijk van de omstandigheden, ook enige afstand te overbruggen. Dat maakt aerosolen een mogelijke bron van besmetting.

Wat kun je doen tegen aerosolen?

Hoewel aerosolen waarschijnlijk een ondergeschikte rol spelen in de verspreiding van ziekten, is het wel degelijk zaak om ze zo goed mogelijk tegen te gaan. Dat kan onder andere door het verbeteren van ventilatie. De aerosolen, die normaal gesproken in de lucht blijven hangen, worden door goede ventilatiesystemen afgevoerd. Op die manier neemt het risico op besmetting of ziekte af: de virussen of schimmels die zich in de aerosolen kunnen bevinden, worden niet langer ingeademd.

Plekken waar je afzuiginstallaties voor aerosolen tegenkomt, zijn onder andere bij de tandarts, bij kappers, en bij andere plekken voor persoonlijke verzorging. Maar op steeds meer plekken wordt de afzuiging aerosolen gebruikelijk. Ventilatie en afzuigen kan de aanwezigheid van aerosolen in gebouwen tegengaan.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op

Wilt u meer weten over aerosolen – of over hoe je die tegengaat? Neem snel contact met ons op. Wij staan u graag te woord over de juiste afzuigtechnieken, of over vragen rondom risico’s van aerosolen in uw gebouw of praktijk.